SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko dziennie

  • [...] całe życie, potrzebujesz połączenia dobrego odżywiania, regularnych ćwiczeń i ogólnego stylu życia przyjaznego kościom. Składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina D i białko, współpracują ze sobą, budując solidną masę i gęstość kości. Musisz dodatkowo pamiętać o regularnej aktywności, która stymuluje wzrost nowych kości. Ćwiczenia o dużej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 785 Data: 2024-03-28 10:54:55
  • Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8152 Data: 2018-04-28 15:44:45
  • [...] utratę beztłuszczowej masy ciała, dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku uzupełnienie diety w nadwyżkę protein (np. białka serwatkowe WPC, WPI, WPH, białka jaja, białko kazeinowe, chude ryby, mięso itd.) i dostosowanie bilansu kalorycznego do ponoszonego w trakcie treningu na rowerach stacjonarnych kosztu energetycznego (od 400 do 800 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11622 Data: 2019-08-24 11:59:14
  • [...] przedstawiamy TOP 3! Naukowcy sprawdzali jakie korzyści przynosi suplementacja białkiem serwatkowym. Dokonano przeglądu literatury i stwierdzono, że, osoby otrzymujące białko serwatkowe wykazywały wzrost utraty tkanki tłuszczowej i masy ciała względem podawania placebo. Podsumowując Białko serwatkowe przynosi rozmaite korzyści, nawet u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 927 Data: 2023-01-05 07:54:05
  • W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2564 Data: 2022-07-09 16:28:53
  • [...] i jądrach komórkowych). Dialdehyd malonowy (MDA). Jest to bardzo reaktywny związek o działaniu mutagennym. Powoduje uszkodzenia błon komórkowych oraz narusza struktury białkowe komórek doprowadzając do ich wcześniejszego starzenia się. Z drugiej strony po treningu siłowym ilość 8-OHdG w grupie nie stosującej farmakologii wzrosła o 48.3%, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5620 Data: 2018-06-28 11:24:44
  • Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6450 Data: 2019-06-11 07:03:06
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9432 Data: 2019-08-03 08:20:27
  • Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym.  Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka.  Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1815 Data: 2020-01-11 00:50:57
  • [...] Mg może znacząco zmniejszyć różne ludzkie markery stanu zapalnego, w szczególności poziomy CRP i NO w surowicy. Co oznaczają wyniki? C-reaktywna proteina (C-RP) to białko odpowiedzi ostrej fazy, które jest markerem stanu zapalnego. Nadmierne stężenia są skorelowane ze stanem zapalnym, zawałem serca, udarem, zapaleniem stawów, infekcjami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1190 Data: 2022-08-10 08:03:04
  • [...] na funt masy ciała (~2,2 g białka na kg masy ciała- red.). Źródła białka obejmują pierś z kurczaka, pierś z indyka, ryby, chude mięso, niskotłuszczowy twarożek i koktajle białkowe. Jeśli chodzi o węglowodany, zalecam spożywanie nie więcej niż półtora grama węglowodanów na funt masy ciała dziennie (~3,3 g na kg masy ciała- red.). Dobrymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 508 Data: 2024-01-09 12:23:48
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] prawie 12 porcji pełnoziarnistych pokarmów uzyskanych ze zbóż. Jednak dobroczynny wpływ nabiału to nie tylko ilość i jakość wapnia. Białko Powiedziałem już wyżej o tym, że białko jest jednym z najcenniejszych składników pokarmowych, mogących wpływać na stan naszego układu kostnego. Również pod tym kątem produkty mleczarskie są niezwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1548 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 548 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3103 Data: 2021-04-10 14:23:31
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1241 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2461 Data: 2020-05-23 13:43:58
  • Często możemy usłyszeć od otyłej osoby, że kiedyś była bardzo aktywna, ale po zaprzestaniu regularnych ćwiczeń, mięśnie przekształciły się w tłuszcz. I choć stwierdzenie to wydaje się absurdalne, to znajduje ono swoje potwierdzenie. Możemy zobaczyć zawodowych sportowców, którzy przechodząc na emeryturę, przybierają na wadze. Czasem nawet do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14464 Data: 2018-01-24 11:36:16
  • [...] na chudym białku, takim jak piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki wieprzowe, chude mięso wołowe, ryby i owoce morza, jaja i niskotłuszczowy nabiał, lekkostrawne odżywki białkowe. Oczywiście nie unikaj tłustych ryb i jaj, tylko dlatego, że są tłuste. Mają bardzo dużo wartości odżywczych, których, jak już wiesz, potrzebujesz. Przeczytaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3645 Data: 2019-09-12 12:13:37
  • Budowanie masy mięśniowej - fakty i mity!

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] powtórzeń, nie skracasz zakresu ruchu, a technika nie ulega znaczącemu pogorszeniu. Ogólnie wzrost mięśni zależy od bodźca, jakim jest trening siłowy, jednak dużą rolę odgrywają stosowana dieta i suplementacja (kreatyna, białko serwatkowe, gainer, magnez, potas), zapewniany czas regeneracji oraz sposób, w jaki wykonujesz powtórzenia (ich jakość).

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3532 Data: 2022-07-20 06:22:06
  • [...] miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej kinetyce (cukier i/lub jego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2620 Data: 2021-08-30 23:18:38